perjantai 10. elokuuta 2012

Sadonkorjuu, osa 1: Punajuuri

Ihailin jo kesäkuun alussa terhakoiden punajuurten kasvua kuin ylpeä äiti konsanaan, tarjosin lapsosilleni huolenpitoa ja hoivaa; vettä ja ravintoa. Harvensin rivejä ja katselin, kun taimet vahvistuivat päivä päivältä. Sitten koitti elokuu ja aika katsoa, mitä noiden vankkojen puna-vihreiden naattien päässä piili. Tässä ne sitten ovat, ensimmäiset itse kasvattamani punajuuret!


Punajuuri on pitkään ollut trendijuures, jota käytetään niin alku- kuin jälkiruokiin sekä leivontaan ja säilöntään. Punajuuren miedohko, mutta omaleimainen maku ja kaunis väri tekevät siitä juuresten kuningataren. Melkein kaikki juustot sopivat kuningattaremme kumppaniksi. Kokeile vaikkapa homejuustoja, vuohenjuustoa, fetaa tai parmesania; kaikki yhdistelmät toimivat.

Tällä kertaa punajuuri päätyi pestoon, jonka ohje on jo pitkään keikkunut testattavien reseptien pinossa. Nautimme peston pastan ja loimulohen kera. Maun lisäksi pastan huikea väri hurmasi. Tämän värinen pasta maistuisille varmasti kaikille pinkeille pikkuprinsessoillekin!

PUNAJUURIPESTO

2 punajuurta
4 valkosipulinkynttä
¾ dl parmesania
3 rkl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa
  1. Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  3. Jäähdytä kypsät punajuuret ja kuori ne. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi soseeksi.
  4. Lisää punajuurisoseen joukkoon valkosipuli, pinjansiemenet ja parmesani. Jatka soseuttamista sauvasekoittimella, kunnes massa on taas tasaista.
  5. Lisää oliiviöljyä nauhana, kunnes saat sopivan kastikemaisen koostumuksen (n. ½-1 dl).
  6. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.



2 kommenttia:

  1. Aina oppii uutta! Et usko, miten paljon tää sun blogis inspiroi omaakin ruuanlaittoa, kun tulee tämmöisiä tuttujen raaka-aineiden erikoisempia käyttöjä. Kiitos siis tästäkin!! Kuten sanoit, niin punajuuret sopii juustojen kanssa: Yks oma ykkössuosikki on punajuuri-sinihomejuustolaatikko :) mmm...

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa kuulla, että Kaneliposki inspiroi! Punajuuri ja sinihomejuusto on kyllä ihan ykkösyhdistelmä, vuohenjuusto tosin hyvänä kakkosena.

    VastaaPoista